Argumentet mot dödsstraff

Dödsstraff är till sin natur irreversibelt och människan är till sin natur inte perfekt och kan därmed göra fel.

Andra argument än detta behövs inte mot dödstraff.

Nu har en morddömd Engelsman blivit friad efter 27 år i fängelse p.g.a. DNA-bevis. Hade han i Kina, Iran, Saudiarabien, Japan eller USA blivit avrättad så hade alltså staten mördat en oskyldig medborgare. Och detta är relevant för detta kan hända även dig och din nästa. Rättssäkerheten är ytterst viktig i demokratier, men det finns inga rättssystem som aldrig någonsin gör fel.

Man kan tycka att det är en klen tröst att komma ut som 57-åring efter att felaktigt ha suttit i fängelse sedan man var 30, men jag gissar att mannen ändå föredrar att komma ut levande med återupprättad heder. Förhopningsvis får han ett fett skadestånd. Med dödsstraff så hade det inte kunnat sluta såhär bra.

Ekot rapporterar om historien här.

6 reaktion på “Argumentet mot dödsstraff

 1. Ata

  du är rätt efterbliven, vad har man för liv kvar efter suttit inne i 27 år?
  Teknologin och allt har rusat förbi och mannen kanske inte vet vad en iphon osv är omg gosh you suck

 2. Lasy

  Ata tror det är du som är efterbliven, förlorar man sitt liv för man inte vet vad en iphone är eller? Jag hade då varit jävligt glad om jag kom ut från fängelse om jag hade suttit där i 27 år

 3. Andrzej

  Ja, självklart skulle jag vara glad när jag kom ut, men livet skulle förvisso kännas rätt bortslösat.
  Jag skulle dock kunna glömma det med en liten kompensation, livet blir inte bättre för att man är sur över vad som har hänt.

Kommentarer inaktiverade.