Earth Hour – släck inte lyset – energiinventera ert hem

Om man deltar i Earth Hour och släcker elljuset, men samtidigt tänder ljus, så har man faltiskt ökat koldioxidutsläppen en timme för att visa att man tycker det är viktigt att minska koldioxidutsläppen. Men oavsett vad man tror om den globala uppvärmningens existens så är det ju hur som helst rimligt att spara energi, så här kommer några tips på vad man hinner med att göra en timme för att spara energi under hela året, i stället för att släcka ljuset under en timme en gång om året.

Inventera hushållets energiförbrukning och skriv ner vad som kan förbättras:

-Hur gammal är kyl och frys och vad drar de? Läge att byta ut? -Frosta ur frysen, det minskar energiförbrukningen.

-Har alla lampor bytts till lågenergilampor? Om inte så byt de som lyser oftast och längst. (Även om ingen ljuskälla ger riktigt samma fullständiga frekvensomfång som en glödlampa – men de är ju förbjudna nu så de är ju inget alternativ)

-Installera dimmers, så att belysningen inte behöver gå på max hela tiden om det inte behövs.

-Sitter tätningslisterna som de ska i alla dörrar och fönster? Läge att täta om? Man kan kolla om det drar genom att föra en stearinljuslåga nära runt varje fönsterbåge och se om lågan börjar fladdra.)

-Kolla elräkningarna de tre senaste åren och se om ni gör åt mer eller mindre än innan.

-Köp bollar till torktumlaren så drar den mindre el eftersom den torkar tvätten snabbaremed torkbollar. Sådana finns där det säljs vitvaror och kostar under 100 kronor.

-Se till att alltid centrifugera maximalt när ni tvättar och sedsn ska torktumla eftersom det drar mycket mindre energi att centrifugera bort vatten än att värma bort det.

-Hoppa över att torktumla när det går och häng tvätten i stället. En torktumling drar mer energi än ett tvättprogram för en 40-graderstvätt. Köp en ihopfällbar tvättställning om ni inte har tvättlinor någonstans.

-Skaffa en vattenkokare om ni inte har en och värm inte mer än vad ni ska ha – att värma vatten är det mest energislukande som gjörs i ett normalt hem.

-Stäng av elementen när ni vädrar och vädra mycket under en kort tid i stället för att ha fönster kontinuerligt på glänt.

-Duscha kortare. Varmvatten är väldigt energikrävande.

-Se till att tvätta och diska endast fulla maskiner, men diska i maskinen i stället för under rinnande vatten, för det drar mer energi.

-Fundera på om ni har varmare innetemperatur än vad ni behöver, en minskning med en grad av innetemperaturen brukar schablonmässigt minska energiförbrukningen för uppvärmning med fem procent.

-Ni som har bil, skulle det inte fungera med en som drog mindre bränsle?

Detta kanske räcker som en entimmes energiinventering för ett hem.

Om ni skiter i den globala uppvärmningen, så kan ni ju fundera på om det är bra eller dåligt för Västeuropa om vi minskar behovet av rysk fossilenergi, det vi sparar i Sverige kan säljas till Tyskland eller Finland så att de kan importera mindre energi från Ryssland.