Magasinet FOKUS – Spelet om FRA

Aliansens inre kabinett, d.v.s. de fyra partiledarna övertygas av ett bristfälligt underlag och låser sig i janurai 2007 för FRA-lagen, långt före lagrådets utlåtande. Det som avgör saken är att dåvarande försvarsministern , Mikael Odenberg, säger att han talat med socialdemokraterna och att de tänker stödja FRA-lagen. Det stödet har vi ju inte sett så mycket av precis…

Magasinet FOKUS har en lång artikel om spelet bakom FRA-lagen. Jag känner, och har tidigare arbetat politiskt i riksdagskansliet med ett flertal av de inblandade i FOKUS artikel och min kommentar är att inehållet bär sannorlikhetens prägel.

Två partiledarbyten och ett alert försvarsdepartement är andra ingredienser som får avgörande betydelse för alla turer fram till att regeringen lägger propositionen på riksdagens bord.

Sahlin och socialdemokraterna övertygas av Bodström att inta en kritisk hållning. Och folkpartiet håller just på med sitt partiledarbyte under processen.

Såhär inleds FOKUS artikel, inledningen är nästan som i en agentroman;

En dag i januari 2007 sätter sig en av finansminister Anders Borgs tjänstemän ner och skriver en promemoria. Tjänstemannen arbetar på budgetavdelningen, men det här ärendet handlar inte om pengar.

Det handlar om att slå larm. Något har gått alldeles snett i regeringskansliet.

Försvarsdepartementet har inte bara ignorerat justitiedepartementets kritik mot en ny lag utan också struntat i alla rutiner, skriver tjänstemannen. Bakom ryggen på alla har försvarsministern fått de fyra partiledarna att säga ja till lagen. Dessutom har underlaget som partiledarna fått varit uselt. Deras beslut är fattat på felaktiga grunder.

Det kan tyckas märkligt att en tjänsteman på finansdepartementet ägnar sig åt detta. Men mycket är också konstigt i den här historien.

Efter tre sidor sätter tjänstemannen punkt. Texten som skrivits är alarmerande, orden stora, tonen panikartad:

»Tillåts så tunga invändningar lämnas utan åtgärd undermineras samrådsformerna på ett sätt som kan få stora konsekvenser framöver.«

Det här är berättelsen om FRA.

Läs FOKUS artikel ”Spelet om FRA” här.