Förmögenhetsskatt drabbar arbetslösa

En förmögenhetsskatt som ger 4 miljarder och driver 500 miljarder ut ur landet är irrationell och missgynnar de som söker jobb – i Sverige.

Med 5 procents avkastning får man tillbaks 6,575 miljarder bara i bolagsskatt (500 x 0,05 x 0,263). Normalavkastningen är dessutom över 5 procent. Och det blir i Sverige folk får jobb när kapitalet sätts i arbete här. Detta sänker arbetslösheten och ger i slutändan arbetslösa jobb. Dessa betalar sedan dessutom arbetsgivaravgift, inkomstskatt, moms och punktskatter med sina inkomster. Men nej, ”de rika ska få möjlighet att vara med och bidra” som Östros brukar säga. Halleda…

De rödgrönas kontinuerliga tal om att återinföra den sedan 2007 avskaffade förmögenhetsskatten gör dessutom att kapital som tidigare flytt p.g.a. skatten inte kommer tillbaks.

Jag hävdar att en återinförd förmögenhetsskatt tyder på ekonomisk irrationalitet som i slutändan påverkar jobben och skatteintäkterna i Sverige negativt. Sverige blir fattigare, arbetslösa blir utan jobb och ekonomin fungerar sämre. Till vilken nytta? Kapitalet blir ju ändå beskattat när det arbetar i Sverige.

Jag vet inte om de rödgröna är korkade så att de inte begriper bättre, jag tror faktiskt inte det, men däremot tror jag att de mot bättre vetande är beredda att ta denna belastning på den Svenska ekonomin eftersom det är ett lättsålt populistiskt budskap att ”de som är rikast ska få möjlighet att vara med och betala” som vinner röster. Makten är helt enkelt värd så mycket att det som är bra för Sverige inte spelar någon roll för dem. Detta är beklagligt och detta borde de ställas till svars för.

2 reaktion på “Förmögenhetsskatt drabbar arbetslösa

  1. Carl-Mikael A. Teglund

    Hej där, vi pratade lite granna 08. Bloggen har varit nere nu sedan början av 2009. Men nu är jag tillbaka på bloggen och du får gärna länka och läsa, jag ska göra detsamma för din blogg 😉

    1. Fytne Inläggsförfattare

      Jag har själv p.g.a. privata tidsskäl fått prioritera bort mitt kvällsbloggande. Sedan kring förra årsskiftet har det därför blivit endast eff fåtal inlägg. Kanske ändrar sig detta i framtiden vem vet. Ska dock skärpa mig lit e och gjöra ett inlägg i dag!

Kommentarer inaktiverade.