Göran Johansson manipulerar demokratin – och säger det rätt ut

I dag meddelade Göteborgs starke man, Göran Johansson att han avgår som gruppledare för socialdemokraterna i kommunstyrelsen. I  Pressmeddelandet säger han rakt ut att det är för att kringgå demokratin:

Jag vill ge efterträdaren gott om tid inför nästa val, säger Göran Johansson.

I mars tidigare i år skrev GP om SOM-institutets undersökning som visade att:

Mellan fem och sju procent av dem som gav Johansson sin röst valde alliansen i riksdagsvalet.

Det är rent väljarförakt att avgå mitt i en mandatperiod för att ”ge efterträdaren gott om tid”. Göran Johansson valdes av väljarna i Göteborg för att leda kommunen fram till nästa val (han meddelade inget annat), nu när han avgår så kommer hans efterträdare utses på ett internmöte i socialdemokraterna i Göteborg 17 november. Hur mycket demokrati är det jämförelsevis?

Göran Johansson är givetvis inte den förste som gör på detta väljarföraktande sätt.

Tage Erlander avgick mitt i en mandatperiod så att Olof Palme kunde utses  internt av socialdemokraterna till att bli hela Sveriges statsminister mitt i valperioden 1969, så att han skulle få ”gott om tid inför nästa val”.

Ingvar Carlsson avgick mitt i en mandatperiod så att Göran Persson kunde utses  internt av socialdemokraterna till att bli hela Sveriges statsminister mitt i valperioden 1996, så att han skulle få ”gott om tid inför nästa val”.

Göran Persson hade dock den goda smaken att avgå efter en valförlust, ta sitt ansvar och sätta igång en anständig process för hur man kandiderar till det högsta politiska ämbetet. Mona Sahlin är den första socialdemokratiska partiledaren sedan Sverige fick allmän rösträtt som tillträtt i opposition för att kandidera till det högsta ämbeten inför väljarna i nästa val. Och det ger henne demokratisk legitimitet.

2 reaktion på “Göran Johansson manipulerar demokratin – och säger det rätt ut

  1. Fytne Inläggsförfattare

    Precis lika dant. Och det är lika jävligt. Det förtjänar en helt egen bloggpost. Dock visste jag inte, när jag skrev, att även Maria Leifland gjort likadant 19 september i år. Jag borde väl prenumerera på VN, eller vad säger du?

Kommentarer inaktiverade.