Molotov-Ribbentroppakten 70 år

70 år sedan Kommunistnazistpakten

I dag är det 70 år sedan det kommunistiska Sovjetryssland och Nazityskland undertecknade Molotov-Ribbentroppakten, krigspakten som startade kriget. Polen, Bessarabien (ungefär dagens Moldavien), Baltikum och Finland skulle delas upp mellan Kommunister och Nazister enligt ett då hemligt tilläggsprotokoll till den s.k. non-agressionspakten.

Jag skrev utförligt om detta för ett år sedan här. Inga nya fakta har framkommit sedan dess.

Molotov-Ribbentroppakten var inget annat än en djävulspakt. Någon värre omänskligare krigspakt har världen aldrig skådat. Därför är det en anständighetsfråga att vi inte glömmer.

8 reaktion på “Molotov-Ribbentroppakten 70 år

 1. Micke

  Ja det är märkligt när man inser att den nazistiska diktauren som skapades i fria val 1933 där den tyska högern sa ja tack och den demokratiska socialismen sa nej tack 7 år senare skulle ingå en pakt med det den kommunism som liksom nazismen strävade efter världsherravälde.

  Det vore rimligen stämma till eftertanke om huruvida man överhuvudtaget ska lita på någon.

 2. Thomas

  Jodå, det finns gott om omänskligare pakter. Vad sägs t ex om Tordesillasfördraget där det ännu i huvudsak oupptäckta Amerika delades upp mellan Spanien och Portugal? Det enda ovanliga med Molotov-Ribbentroppakten var att man bedrev kolonialpolitik i Europa istället för i andra delar av världen där det ansågs helt acceptabelt att röja fritt.

  Bara det faktum att du säger att kriget började med denna pakt är belysande. Japan hade erövrat Korea och stora delar av Kina, Italien hade tagit Etiopien men det hände inte här så det räknas inte.

 3. pela68

  Helt riktigt Dan!

  Jag fattar inte varför folk i allmänhet men även så kallade ”intellektuella” envisas med att kalla nazister för ”extremhöger”, då de i all form och färg är socialister och därmed är att betrakta såsom EXTREMVÄNSTER och ingenting annat.

  Internationalsocialismen såväl som nationalsocialismen och dess avarter fascismen, kommunismen och för all del islamismen är samma mammas barn!

 4. Micke

  Hogern?
  Denna historieforfalskning….suck

  Den tyska högern.Hela den parlamentariska tyska högern.
  Den som frivilligt i fria val 1933 röstade för att ge Hitler möjlighet att göra Tyskland till en nazistisk diktatur.
  Den som utgjorde en andra halvan av tysklands befolkning.Den icke kommunistiska ,den icke socialdemokratiska den icke syndikalistiska.
  Den som utplånde sig själv för att låta sig ersättas av drömmen om tusenårsriket.
  Den tyska högern.

 5. Fytne Inläggsförfattare

  Micke,

  Demokrater bör hålla ihop om demokratins existens. Din fiendes fiende är inte din vän. Och din fiende kanske inte riktigt är din fiende i en demokrati utan snarare din civiliserade konkurrent.

 6. Tobias

  Att den tyska högern bildade koalitionsregering med nazisterna och i realiteten upplöste sig själv i tron att fiendens fiende var deras vän är ju dess värre sant. Det hindrar inte att nationalsocialismen hade betydande drag gemensamma med socialistiska rörelser. Därav namnet. Det hindrar heller inte att de tyska kommunisterna var antidemokrater och att många av de som överlevde kriget senare var med och upprättade en egen diktatur i DDR.

  Det faktum att Japan och Italien (och andra) fört andra krig tidigare ändrar inte det faktum att Andra Världskriget började med Molotov-Ribbentroppakten.

  För övrigt börjar det bli oroväckande vanligt att ursäkta våldsdåd med att det finns andra våldsdåd som är minst lika illa och som andra gjort. Det är verkligen en riktigt dålig ursäkt. Att någon fortfarande försöker urskulda Stalin för hans brott mot mänskligheten är ganska skrämmande.

Kommentarer inaktiverade.