Sudan al-Bashir Darfur = Ryssland Putin Tjetjenien

ICC, den internationella brottsmålsdomstolen har efterlyst Sudans president Omar al-Bashir för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Det är ju allmänt känt att den Sudanesiska regeringen inte gör någonting för att stoppa Janjaweed-milisen i Darfur. Jag vill hävda att den Sudanesiska regeringen direkt stödjer Janjaweed-milisen. Därmed är de ansvariga för vad den gör. Enligt Amnesty är Janjaweed-milisen ansvarig för systematiska våldtäkter, mord, stympningar och tortyr. Regimen i Sudan har även motsatt sig det mesta vad gäller FN-trupper och andra insatser i Darfur för att stoppa detta. Allt detta har skapat den fruktansväörda flyktingkatastrof som vi någon gång i bland blir påminda om via media.

Att Sudan nu vänder sig till Ryssland för att förhindra att Sudans president ska ställas inför rätta för krigsförbrytelser är logiskt. Ryssland har veto i säkerhetsrådet och… Rysslands nuvarande premiärminister och f.d. president Putin borde vara efterlyst för vad han beordrade i Tjetjenien som premiärminister 1999 (andra Tjetjenienkriget, som i princip fortfarande pågår) och senare som president. Tyvärr är det så att efter 9/11 tvärdog all västerländsk kritik mot Rysslands krig i Tjetjenien.

Det enda positiva i det hela är att det tyder på att Sudans president agerar logiskt givet situationen. Han är alltså påverkbar även om han är ond. Tragik med logik liksom.

Omar al-Bashir ska jämföras med andra ledande avskum från de senaste 15 åren som Milosevic, Mugabe, Taylor och Hussein.