Spricka i moderaterna om FRA-lagen

Den moderate försvarsministern i Bildtregeringen 1991-1994, Anders Björck, har nu i protest mot FRA-lagen avgått i förtid från sitt uppdrag som som högste kontrollant av Sveriges underrättelsetjänst.

I Svenska Dagbladet står det att:

”Han slutar i protest mot FRA-lagarna som han anser leder till en ineffektiv underrättelsetjänst med sämre skydd för integriteten.”

Detta är myckert kraftigt missnöje på politiska. Han är moderat f.d. försvarsminister och har långvarigt varit kontrollant av Sveriges underrättelsetjänst. Han är även en av frontfigurerna i Nätverket Statens vänner och knappast nyliberal. Det är den allvarligaste kritiken inifrån moderaterna som framkommit ännu.

Jag undrar om det spelar någon roll att Björck vara malaj i det militära och Odenberg major. Tolgfors blev inte försvarsminister förrän processen satts igång, så det politiska initiativet att fortsätta på det tidigare socialdemokratiska spåret är Odenbergs.

Moderaterna lyckades undvika en spricka i riksdagsgruppen efter massiva påtryckningar på de riksdagsledamöter som var kritiska internt. Enligt ofta cirkulerade uppgifter så ska Reinfeldt på det moderata gruppmötet ha sagt:

”Vi har en i gruppen som pekar finger åt en moderat statsminister. Ska skottet komma inifrån? Ska någon skjuta mot en moderat statsminister?”

Nu har alltså en f.d. moderat försvarsminister stigit fram som kritiker av FRA-lagen. Frågan är vem som stiger fram härnäst.

3 reaktion på “Spricka i moderaterna om FRA-lagen

 1. Pingback: Heja Anders Björck! | Dexion

 2. MOD

  Problemet är att Du inte riktigt har förstått på vilken grund Anders har avgått. Det är nog inte min proposition om försvarsunderrättelseverksamheten som han är kritisk emot, utan en del av populistiska tillägg och ändringar som har gjorts i förslaget därefter.
  M v h
  MOD

 3. Fytne Inläggsförfattare

  Jag kan bara tolka de han sagt publikt och det föreföll vara att han inte ansåg kontrollmekanismernas utforming vara lämpliga.

  Har du mer information, som inte är hemlig, så är jag nyfiken på att få läsa om den.

Kommentarer inaktiverade.