Vänsterpartiet är det enda svenska parti som stött Nazityskland

Intressant att att just vänsterpartiet kör detta med att anklaga sin politiska motståndare för nazism på sin kongress. (Länk här.)

Vänsterpartiet är ju det enda svenska parti som någonsin stött Nazityskland. Det stödde som bekant Hitlerregimen så länge som Molotov-Ribbentroppakten fanns, 1939-1941. Under denna tid hann de med att stödja Nazitysklands invasion av Polen, Danmark, Norge, Holland, Luxemburg, Belgien, Frankrike, Jugoslavien, Albanien och Grekland. (Partiet är f.ö. också det enda svenska riksdagsparti som stödde Sovjetunionen under det Finska vinterkriget.)

Tyvärr får vänsterpartister aldrig svara på några journalistfrågor om hur de förhåller sig till detta. Inte ens från de som jobbar i public service. Och just detta kanske är förklaringen till den historielöshet som gör att vänsterpartiet tycker att det är okej att planera in att beskylla alliansregeringen för nazism. (Texten som används i framförandet skrevs ursprungligen för att angripa socialdemokraterna för nazism, men det är en annan sak.)

Vänsterpartiet är Sveriges mest extremistiska riksdagsparti – och även det mest oförskämda.

Vänsterpartiet är Löfvens tilltänkta regeringsundelag också…

Det var under Sven Linderots tid som partiledare som vänsterpartiet stödde Nazityskland. Det är inte dagens vänsterpartister ansvariga för, men de är ansvariga för att förhålla sig ödmjukt till sitt partis förbrytarhistoria.  En del av detta ansvar är att inte bete sig tölpaktigt och komma med anklagelser mot andra partier – speciellt när det gäller anklagelser om nazism.

En reaktion på “Vänsterpartiet är det enda svenska parti som stött Nazityskland

  1. Fredrik

    Det parti som var pronazistiskt var Socialistiska Partiet som var utbrytare från Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) som sedermera blev VPK och sedan V.
    Socialistiska Paritet var antifascister från början men efter ännu en delning tog partiet ställning för nazisterna. De upphörde INTE med att vara nazister efter det att Molotov-Ribbentroppakten upplöstes utan tog fortfarande ställning för nazisterna mot Stalinism. Partiet upplöstes 1948.
    Sven Linderot var partiledare för SKP och INTE nazist.
    Varken SKP eller Socialistika partiet var med i Sveriges samlingsregering under kriget.

Kommentarer inaktiverade.