Moderata partiledningen har inget mandat i FRA-frågan

Den moderata partiledningen har stulit partiet från väljarna och från medlemmarna. Jag kan inte komma till någon annan slutsats i FRA-frågan.

Det står inget i Allians för Sveriges valmanifest från valet 2006 om en kommande FRA-lag av något slag (moderaterna valde att inför valet 2006 inte gå ut med något eget separat valmanifest).

Moderaterna skrev ingen partimotion i riksdagen under Riksmötet 2005/06 (vilket betyder det sista riksdagsåret innan riksdagsvalet 2006), som handlade om en kommande FRA-lag. Partimotion kallas den typ av motion som ett partis förtroenderåd i riksdagen skriver under med partiledaren främst. Detta är den typ av motion som anses tyngst och som återspeglar ett partis åsikt i den frågan det motioneras om.

Moderaterna skrev ingen kommittémotion riksdagen under Riksmötet 2005/06, som handlade om en kommande FRA-lag. Kommittémotion kallas den typ av motion som ett partis företrädare som sitter i ett visst utskott skriver under. Denna typen av motion har inte riktigt samma tyngd som en partimotion och handlar oftare mindre eller mer specifika frågor, men representerar likväl partiets samlade uppfattning i frågan det motioneras om.

Vad som skrivs i parti-, och kommittémotioner under ett valår anses ett parti gå till val på.

(Det finns även något som heter enskilda motioner men de representerar bara en enskild ledamots, eller grupp av ledamöters åsikt. En sådan motion kan ett parti inte göras ansvarigt för. Det finns även något som kallas flerpatrtimotion, det är helt enkelt en enskild motion där de som skriver under kommer från mer än ett parti, ofta samma valkrets.)

På moderaternas partistämma oktober 2007 i Gävle handlade ingen av motionerna från medlemmarna och ingen av propositionerna från partiledningen om den kommande FRA-lagen. Propositionen kom på riksdagens bord 8 mars 2007. Voteringen och beslutet om vilandeförklaring i ett år, skedde 14 juni 2007. Det innebär att alla moderata länsförbundsstämmor redan hade ägt rum redan under första kvartalet innan beslutet om FRA-lagen togs första gången.

På moderaternas arbetsstämman i augusti 2005 i Örebro, när nya moderaterna lanserades, var det ingen motion och ingen proposition som handlade om en kommande FRA-lag av något slag.

Tidigare än 2005 går det inte spåra FRA-lagen. Det var 15 juli 2005 som Departementsskrivelsen ”En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet” (Ds 2005:30) presenterades. Den som läser den ser att den var skriven för att bli proposition redan under 2006, men det såg den dåvarande regeringen Persson mediesmart till att inte göra ett valår.

Den moderata partiledningen har aldrig sökt, och aldrig fått, något mandat, vare sig från väljarna eller sina medlemmar för att genomföra FRA-lagen. Därför blir min slutsats att den moderata partiledningen stulit partiet i FRA-frågan.

Moderaterna sitter på försvarsministerposten (utredningen och propositionen kommer därifrån) och statsministerposten, vilket annat alliansparti skulle det vara som driver denna fråga i ett departement där de inte har någon minister?

Det är sant att förarbetet beställdes och levererades av den dåvarande socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund och statsminister Göran Persson. Det vore väldigt intressant att höra vad dessa två nu tycker om lagen som deras parti valt att rösta emot.

14 reaktion på “Moderata partiledningen har inget mandat i FRA-frågan

 1. Patrik

  Konsekvensen blir rimligen att man som partimedlem i moderaterna redan nu måste motionera om att partiet ska ta ställning mot allsköns dårskaper på förhand, bara för att se till att FRA-fiaskot inte kan upprepas.

  ”Det finns inget stämmobeslut på att vi inte ska ha tvångssteriliseringar, så det kan vi införa.”

  Eller löntagarfonder. Eller något annat som är dyrt, dumt och dåligt.

 2. Kusin Anna B

  Jag är SÅ glad att du har börjat blogga, kusinen. Jag skulle göra samma sak om jag var lite bättre på att hålla huvudet kallt. Och det känns bra att det finns en moderat som står upp för vad han tycker. För när något är fel, så ska det förändras. Och åsiktsfrihet vill vi ju ha! Jag fortsätter läsa 🙂

 3. Erik

  Det här var ett mycket intressant inlägg. Tyvärr verkar det som ledningen för moderaterna helt har tappat greppet…
  Statministerna hyste alldeles nyligen i en intervju förhoppningen att uppståndelsen runt FRA-lagen skall lägga liksom damm.
  Uppståndelsen runt FRA-frågan kommer EJ att lägga sig, för här har de (alliansen) som vi betraktat som individens värnare och försvarare (givetvis även när det gäller integritet) gått långt över gränsen för vad som är nödvändigt och förlåtligt.
  Och dessutom (som detta blogginlägg så tydligt visar), utan vårat mandat! De politiska implikationerna för alliansen pga FRA-lagen kommer att bli mycket större än vad alliansen tror.

 4. Steve Lando

  ett bra upplysande o behandlande inlägg, visst är det så att ett parti inte alltid på förhand kan avhandla allt som kommer sig på när ledningen för partiet sitter i regeringsställning, men just denna lag är ju inte ny på tapeten s.a.s, därvid, instämmer man nog i det du framför, samt framför att då detta nu skett, gällande detta viktiga essentiella, finns ingen annan möjlighet än att de kidnapparna får avgå. Något förtroende från liberalt håll finnes iaf ej framöver.

 5. Björn

  Hmmm … läser första stycket i alliansens valmanifest, vågar inte fortsätta att tolka mer.

  ”Sverige ska vara öppet för förändringar”
  Idag råder ju demokrati

  ”men präglas av sammanhållning”
  Partipiskan gäller

  ”öka makten för enskilda och familjer i deras egen vardag”
  Nomenklaturan och deras familjer …

 6. Erik

  Bra påpekande inlägg. Politiker som kapar partier och seglar dem vart de vill ska vi inte ha. Ta upp denna fråga på partistämman och rösta för ett avskaffande av FRA-lagen.

  Får ni inte majoritet för det: lämna det sjunkande skeppet.

 7. Patrick

  Vad ska man rösta på nu när det inte går att rösta på Reinfeldts moderaterna? Det finns ju inget parti att rösta på längre, det är bra mycket viktigare att man inte bidrar till att rösta fram ett parti som vill bygga ett DDR Sverige än att det blir en röd eller blå regering. Kommer Sahlin (gud bevare mig) att var statsminister nästa period pga idiotborgarnas stöld av partierna?

 8. Fille

  Tycker det är inte bara lite Utan Grandiost Äckligt att de gör så här
  Och omyndigförklarar Varje Svensk M, som S, MP, Osv

  Det är just detta Omyndigförklarande som är så Fruktansvärt äckligt Fy för den Lede att bara göra så.. Hoppas att mer än en slår näven i Köksbordet och säger att nu får det vara NOG

  Som någon Sa
  Vet Hut ! Skäms ! Vuxna Karl göra på ett sådant sätt
  Lägg ner hela Fra-Lagen Nu och jobba mot uppsatta mål

  IMHO In My humble Opinnion

 9. Pingback: fytne.nu » Blog Archive » Har partiledningarna i c, fp eller kd något mandat i FRA-frågan?

 10. Pingback: delade | 24 jun, 2008

 11. Jonas

  Alla som fortfarande är moderata partimedlemmar borde omedelbart motionera till sina länsförbund om att den lokala partiorganisationen ska uttala att FRA-lagen ska rivas upp. På det sättet tvingas partiets alla förbundsstyrelser inse hur jobbigt och obehagligt det är dra den här frågan. Och förhoppningsvis inse hur omöjligt det blir att driva valrörelse
  om denna surdeg finns kvar 2010

 12. Pingback: fytne.nu » Blog Archive » Äntligen! 14 tunga moderater mot FRA-lagen

 13. Pingback: Niklas Wykman » Frågan är…

Kommentarer inaktiverade.