Bill Clintons f.d. stjärnrådgivare: ”Den dåliga ekonomin kan skada Obama”

Dick Morris, allmänt känd som manen bakom Bill Clintons återval 1996, och den som då hade motsvarade roll som Karl Rove haft för George W Bush, skriver i en artikel att den dåliga ekonomin kan skada Obamas chanser i det amerikanska presidentvalet.

Den konvensionella visdomen har annars varit att just en dålig amerikanska ekonomi skulle gynna Obama och missgynna McCain. Morris vänder på steken och förklarar varför de nuvarande ekonomiska problemen inte liknar de som fanns när Clinton blev vald 1992.

Dels är Obama inte en utmanare till en sittande president, så de ekonomiska problemen smetar inte ner hans motståndare McCain på det sätt de smetade ner George Bush (d.ä.) i valet mot Clinton 1992 och dels så har inet Obama den bakgrund som Clinton kunde visa upp som och som gjorde att han kunde profilera sig som expert på området. Clinton hade varit Guvernör i tio år och ordförande för Guvernörernas Nationella Assosiation (National Governors Association), vilket i Sverige skulle motsvara Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, fast med en 33 gånger större befolkning i ett land med högre BNP/capita och relativt sett större och mer omfattande regionalt självstyre än Sverige. Helt enkelt den mest inflytelserika påtryckargruppen i huvudstaden i världens enda supermakt.

Morris menar att Obama inte alls är det självklara valet när det råder ekonomiska problem eftersom han inte på ett trovärdigt sätt kan visa att han är experten på ekonomi. Till detta kommer det faktum att Obama flaggat för högre skatter i ett läge där USA lider av kapitalflykt utomlands. Till detta kommer den allmäna uppfattningen att McCain anses trovärdig när det gäller att inte höja skatterna och uppfattningen han kommer att omge sig med de mest kapabla rådgivarna på området. McCain kan helt enkelt framstå som det säkra kortet menar Morris.

Läs artikeln här. Men ha i åtanke att Dick Morris inte längre jobbar för Clintons eller demokraterna.

En reaktion på “Bill Clintons f.d. stjärnrådgivare: ”Den dåliga ekonomin kan skada Obama”

  1. Pingback: fytne.nu » Blog Archive » Reuters/Zogby: “Obama 41 - McCain 46″

Kommentarer inaktiverade.