Almedalen – politikens Kiviks marknad

Efter lunch gick jag omkring lite här i Visby. Först ser jag polisen leda iväg en man med en megafon. På Donners plats stod en arg Sverigedemokrat och talade monotont och upprört om allt mellan himmel och jord under deras torgmöte. En liten gatuteater som försökte dra uppmärksamhet genom att driva gäckeri med Sverigedemokraterna stod på andta sidan av gatan i vimlet. Dålig stämning. Men inte så upphetsat trots allt. 6-7 poliser står och håller ett öga på allt. Den arresterade mannen kanske kom från gruppen som ordnade gatuteater. En del människor står demonstrativt med ryggen mot sverigedemokraterna. Det är tydligen ett arangerat initiativ. Jag fick ett meddelande om detta i går kväll av SFQ. Det är varmt och vi beslutar oss för att gå mot gästhamnen 200 meter längre bort. När jag börjar gå hör jag den sverigedemokratiska talaren säga;

”EU är i allt väsentligt Imerialistiskt. Norge kommer år 2010 ha x-miljarder i sin oljefond, det räcker till att köpa alla företag på den svenska börsen – TVÅ GÅNGER OM!”

Stringent.

Jag går vidare mot gästhamnen. Där står Nationaldemokraterna och pratar lika argt om någonting. De står framför Svenska Kyrkans tält och framför dem står två tjejer och bjuder på rättvisemärkt choklad som inte var någon höjdare. Då kommer det en medeltida riddare på häst ridande i full mundering upp mot Donners plats. Poliserna ler roat när han rider förbi.

I bland blir Almedalen politikens Kiviks marknad.