Socialdemokrat hoppar av Miljömålsrådet

Public serviceradions nyheter, Ekot, rapporterar stort uppslaget att:

Ordföranden i Miljömålsrådet, Bengt KÅ Johansson, hoppar av i protest mot regeringens miljöpolitik.

Vad publicserviceradion noggrannt undviker att informera sina lysnare om är att Bengt KÅ Johansson är en f.d. socialdemokratisk minister. Bengt K.Å. Johansson var biträdande socialdemokratisk finansminister 1985-1988 och civilminister 1988-1991.

Ingen faktauppgift i Ekots nyhet är felaktig, men självklart får man ett helt annat perspektiv på nyheten att han hoppat av Miljömålsrådet om man vet att han ägnat en stor del av sin karriär åt att vara socialdemokrat och som sådan mer eller mindre ständigt kritiserat den svenska borgerligheten?

Bengt K.Å. Johansson har inte gjort något fel, men Ekot har underlåtit att ge relevant information. Det händer aldrig att Ekot på detta sätt missar att säga att någon är f.d. borgerlig politiker. Det handlar om hur de försöker styra våra tankebanor genom sitt urval genom att göra socialdemokratisk kritik mot den borgerlioga regeringen för allmängiltig – intill förväxling lik fakta.

Ekots lyssnare, speciellt de de som är födda efter 1973 och aldrig röstade i något val när han var minister (i dag ca 2 miljoner svenskar mellan 15-35 år), känner inte till Bengt K.Å. Johanssons bakgrund. I den här kontexten är den informationen högst relevant. Varför underlåter publicserviceradions Ekonyheter att informera oss om detta?