Vad det amerikanska valet egentligen handlar om

Slagskeppet USS Wisconsin BB-64 i hamnen i Norfolk

Det amerikanska valet handlar om vem som ska vara befälhavare över världens största militär. Givetvis så pratas det mycket om andra frågor, men de är enligt mig sekundära.

Mycket av allt annat det talas om har den amerikanska presidenten inte ensam makten över. Skolan, sjukvården, finanskrisen och mycket annat är sådat där antingen delstaterna egentligen har det största ansvaret, eller där kongressen har ett delat ansvar. Så är det inte med kärnvapenkoderna, de ansvarar presidenten för. Och speciellt för oss som inte är amerikaner så är det USAs utrikespolitiska agerande viktigast. Vem som är överbefälhavare och vilken handelspolitik som drivs är därför viktigast för resten av världen. Det var anledningen till att jag begav mig till Norfolk, planetens marinbas nr 1 till storleken. Inte enkelt att begripa vidden av storleken. Stort var det.

Obama vill ta hem truperna från Irak, satsa mer i Afganistan och omförhandla USAs samtliga frihendelsavtal.

McCain vill hålla kvar trupperna i Irak och i Afganistan samt driva på för mer frihendel.

Detta är i varje fall vad de säger själva. Kanske ljuger bara Obama när han säger sig vilja skydda den amerikanska ekonomin genom att omförhandla alla frihandelsavtal, jag tror det.

Dags att ge sig ivag till Washington.

En reaktion på “Vad det amerikanska valet egentligen handlar om

Kommentarer inaktiverade.