Joe Biden – amerikanska granskningen rond 1

Joe Biden har precis blivit utsedd av Obama till hans vicepresidentkandidat.

Det tog ett dygn innan Beidens tidigare plagiat av den förre brittiske labourledare Niel Kinnocks tal kom fram i media. Det var när Biden försökte bli demokraternas presidentkandidat i valet 1988 (det var där Michael Dukakis stod mot Bush d.ä.) Läs mer här och här.

Sedan kan det konstateras att Beiden inte lyfte Obama i den första opinionsmätningen med hela mätperioden efter att Beiden utsågs till vicepresidentkandidat. McCain 46% – Obama 44% bland registrerade väljare. Det rapporterar opinionsinstitutet Gallup här.

Obamas strategi mot McCain spekuleras det nu i.  Mike Doring i Cicago Tribune skriver att Obama nu försöker öka kontrasten gentemot McCain, det som på politiska kallas att frontförlänga. Obama kritiserar McCains skattepolitik, hans stöd för Irak-kriget och för hans sjukvårdsplan som går ut på att individerna och inte företagen ska få skattereduktion för sjukförsäkringskostnaden (det befintliga amerikanska systemet där arbetsgivaren försäkrar sina anställda och ofta även hela deras familjer har tidigare beskrivits som ”omodernt” av socialdemokraten Leif Pagrotsky).

Just vad gäller sjukvårdfinansieringssystemet i USA håller jag med Pagrotsky och McCain och inte Obama.

Obamas strategi kan leda till att han lämnar hela mittfältet fritt för McCain.