Libertas – ett förvirrat parti

Libertas, det nybildade europeiska partiet vill att Europaparlementet ska få initiera lagstiftning, det sa partiledaren Declan Ganley, i Aktuellt på söndagskvällen. Han menade med emfas att ”EU är odemokratiskt eftersom kommissionen, som inte är demokratiskt vald, är de enda som får initiera lagstiftning.”

Och den svenske libertaskandidaten i Europaparlamentsvalet i juni, Stefan Kihlberg, vill ha fler folkomröstningar. Om vaddå kan man fråga sig.

Jag är inte säker på att de i Libertas vet vad de har för åsikter. Partiet är sprunget ur den framgångsrika irländska nejkampanjen till Lissabonfördraget och detta formar givetvis partiet. Och i folkomröstningar blir det mycket retorik som är överdriven.

EU är inte odemokratiskt. Europeiska rådet (där statsministrarna/presidenterna sitter och representerar medlemsländerna) utser kommissionen enligt de regler som finns i de ännu gällande fördragen Romfördragen, Maastricht- och Nicefördraget m.fl. (d.v.s. ännu ej Lissabonfördraget). Europaparlamentet får fråga ut kommissionärerna en och en och därefter röstar parlamentet ja eller nej till kommissionen i sin helhet.

Det finns två olika frågor här:

  1. Vad ska EU ha för ansvarsområden.
  2. Hur ska beslutsprocessen vara organiserad.

Libertas tycker att EU har för mycket att säga till om generellt, de framhåller bl.a. att ”80 procent av våra lagar stiftas i Bryssel.” Och det stämmer säkert, men det är en irrelevant siffra. Det går åt en massa lagstiftning för att årligen styra de bidrag som EU ger (CAP/jordbrukssubventionerna, regionstöden, m.m.) och det går åt en massa lagar för att den inre marknaden ska fungera som en inre marknad utan protektionism från medlemsländerna.

Vi ändrar ju inte så ofta på våra lagar som rör ägande, stöld, mord och misshandel. Så om man räknar hur mycket av det som ändras som kommer p.g.a. EU-medlemsskapet så är siffran 80 procent säkert en rimlig uppskattning, men siffran är förrädisk och används medvetet missledande för att vi ska tro att EU nästan styr våra länder.

Men vilka styr då EU? Jo regeringarna genom ministerrådet och de är samtliga demokratiskt valda. Och de är de som utser kommissionen.

Problemet är inte siffran 80 procent utan CAP/jordbrukssubventionerna och regionalstödet. Men varför säger inte Libertas det?

Förvirrade

Ska EU ha en direktvald lagstiftande församling, så som Libertas partiledare Declan Ganley säger, betyder inte det att EU blir mer demokratiskt. Men det betyder att medlemsländernas regeringar får mindre att säga till om och de direktvalda makthavarna i EU mer. Libertas preciserar ju inte hur de vill att det ska vara [sic!], men hur som helst betyder en direktvald lagstiftande makt i EU att de små länders folk får mindre att säga till om och stora länders folk får mer att säga till om eftersom de helt enkelt är fler.

Därför är inte jag är inte säker på Libertas vet vad de tycker. Eller i varje fall att de inte vet vad det de tycker kommer få för konsekvenser. Vill vi verkligen ha ett EU där medlemsländerna får mindre inflytande och en demokratiskt direktvald central EU-makt får mer att säga till om? Med tanke på att Libertas framhåller att ”80 procent av våra lagar stiftas i Bryssel” tycker jag Libertas ger ett rätt förvirrat intryck. De har fem veckor på sig fram till valet 7 juni i år att bevisa motsatsen. Jag tvivlar på att de kommer att lyckas. Och det har inget att göra med om de lyckas få några parlamentariker valda.

En reaktion på “Libertas – ett förvirrat parti

Kommentarer inaktiverade.