Obama i Ghana i Bushs anda

President Obama avslutade just sitt tal till i Ghanas parlament i Accra. Det var ett tal i Georhe W Bushs anda, han t.o.m. hänvisade till Bushs engagemang för att bekämpa AIDS i Afrika och lovade att fortsätta den framgångsrika politiken.

Till skillnad från denna resas första stopp i Moskva kom Obama inte till Accra för att be om ursäkt och nollställa relationerna. Han var tydlig när det gällde demokrati, korruption och afrikanernas eget ansvar för sin egen framtid. Bl.a. tog han upp att en fungerande demokrati kräver fredliga maktskiften och att när så sker är det lika mycket minoritetens förtjänst som majoritetens.

Han talade om hur han önskade att Ghana kunde bli matexportör och att USA behövde öppna upp sin marknad för import för att detta ska kunna ske.

Han lovade att USA skulle vara en god partner till alla de som jobbar för demokrati och stabila institutioner. Han uppehöll sig mycket i talet kring frågan om korruption i samhället och statsförvaltningen. Och, till min förvåning, poängterade han att bistånd i sig inte kan lösa ett lands utvecklingsproblem och att syftet med bistånd är att det inte längre ska behövas.

”Afrika behöver inte starka män, Afrika behöver starka institutioner”

…sa Obama under talet och fortsatte med att de som har makten inte ska ägna sig åt att ändra konstitutionen så att de kan behålla makten.

Obama valde att besöka just Ghana för att han ser landet som en demokratisk förebild, där regeringsmakten skiftat åt båda hållen på demokratiskt och fredligt vis. Han valde inte att besöka det största eller strategiskt och ekonomiskt viktigaste landet i gammal realpolitisk anda, utan ett land som han såg som en demokratisk förebild. Detta om något är ett erkännande av att George W Bushs idealistiska utrikespolitik faktiskt, bärs vidare av Obama, i varje fall i Afrika.

Om Obama driver denna linje och får med sig den demokratiska amerikanska kongressen på en sådan linje, då har han mitt fulla stöd. Men då krävs också att han slutar be Ryssland om ursäkt genom att ”nollställa” relationerna efter att Ryssarna invaderat och brutit loss två regioner ur ett självständigt granland med internationellt erkända gränser. Ryssarna borde vara de som bad om ursäkt och nollställde relationerna. I varje fall i min värld.

Updatering

Nu ska Obama efter sitt tal i Ghanas parlament besöka det gamla svenska slavfortet Cape Coast Castle. Det ska bli intressant att se om detta rapporteras i media. CNN nämnde att det var byggt av svenskarna. Undrar om svensk media skriver om detta.

2 reaktion på “Obama i Ghana i Bushs anda

  1. Magnus

    Hallå!!!

    Var har du tagit vägen?

    Jag gillar din penna och hur du svingar den, men börjar tröttna på att titta in här utan att hitta några nya inlägg. Har du ledsnat?

Kommentarer inaktiverade.