Bohlin och Benedikt XVI – för mer död och lidande

Times foto:  V. Jane Windsdor. Bilden är på Bryan Lee Curtis timmarna innan han dog av lungcancer. Hans sista önskan var att sprida hans historia så att kanske en enda person slutade röka.

Dessa religiösa paternalister…

Kristdemokraternas förstanamn i Europaparlamentsvalet nu i juni, Ella Bohlin, vill förbjuda snuset även i Sverige. Hon har skrivit en hel debattartikel om detta i Expressen som fått rubriken ”Håll Europa fritt från snus”. Hon menar att handelsministrer Ewa Björling gör fel som försöker få snusförbudet i övriga EU hävt.

Den gamla statistiken från Sverige som visar på ökande snusning i Sverige förefaller vara samhhällsingengör Bohlins främsta argument. Att ökande snusning samanfaller med minskande rökning bryr hon sig inte om. Faktum är att Sverige har en osedvanligt låg andel manliga rökare. Och detta brukar förklaras med att männen snusar i stället. Dessutom har man inte med de senaste 30 årens forskning kunnat påvisa några hälsorisker som ens ligger i närheten av rökningens. Ändå väljer Bohlin att profilera sig och sitt parti med denna fråga. Det är bara så dumt.

Det fler snusare än kristdemokrater i Sverige, drygt 400 000 snusare mot KDs 365 998 röster i senaste riksdagsvalet. I senaste Europaparlamentsvalet fick KD 142 704. Detta är såklart inget argument i sak, men något som varje parti med självbevarelsedrift tar i beaktande.

Sedan kan man fråga sig vad ett parti som just hamnat under fyraprocentsspärren i senaste opinionsundersökningen gör med sin tid. Hur många debattartiklar i riksmedia kommer Ella Bohlin får publicerade fram till EP-valet i juni? 10? Och då använder hon sin tid och energi till att posera som paternalist och moralkärring, dessutom mot bättre vetande.

Snus räddar liv eftersom alternativet för många är rökning.

Det är som med Benedikt XVI, kondomer och AIDS. De leder till farligt beteende enligt påven och den katolska kyrkan och det är nu vad han har med sig som budskap på sin första resa till det AIDS-drabbade Afrika. Vad är det med dessa kristna paternalister?

Det går att krysta fram långsökta härledningar från bibeln om att man inte ska använda preventivmedel, men det går inte att härleda ur bibeln eller KDs partiprogram att det ska vara olagligt att snusa. Det är bara så jävvla dumt. Vad tog respekten för den fria viljan vägen? Och var tog respekten för vuxna myndiga människor att själva få bestämma över sin egen kropp vägen?

Sedan ska vi inte glömma att den f.d. socialdemokratiska folkhälsoministern Morgan Johansson var före med att publikt kritisera försöken att få snus tillåtet i EU. I bland hjälper det inte att vara ateist för att hålla sig borta från vidskeplighet…

Bohlin, Påven och Johansson arbetar alla tre för mer död och lidande. Bohlin och Johansson jobbar för mer lungcancer och påven för mer AIDS. Det är fakta. Och hade Bryan Lee Curtis snusat i stället för att röka hade han förmodligen fortvarande varit i livet.

14 reaktion på “Bohlin och Benedikt XVI – för mer död och lidande

 1. Pingback: fytne.nu » Blog Archive » Vem var offret när Kleerup tog kokain?

 2. Ola

  Kan du utvärdera ditt påstående att Påven arbetar för mer död och lidande? Tycker att har missat taggen trams i detta inlägg.

 3. Fytne Inläggsförfattare

  Konsekvensen av att motverka kondomanvändning är att fler får HIV, fler lider och dör en förtida död i AIDS.

  Taggen Trams är pga Ella.

 4. Ola

  Så bara för att katolska kyrkan prioriterar utblidning, forskning, andligt och humanitärt stöd framför kondomdistribution arbetar påven enligt dig för mer död och lidande??

  Men det är klart varför försöka lära människor att ta ansvar för sin sexualitet i kombination med forskning, humanitär hjälp samt andligt stöd när man kan strö runt kondomer och tro att det enbart ska lösa problemet.

 5. Ludvig

  … För att kondomerna faktiskt löser problemet.

  AIDS är bara den värsta av alla veneriska sjukdomar — det vanligare är klamydia i vår del av världen, och kondomer hjälper mot det.

 6. Fytne Inläggsförfattare

  Att prioritera blidning, forskning, andligt och humanitärt arbete är helt ok. Men det är inte så att katolska kyrkan bara hoppar över att dela ut kondomer. Det hade varit helt ok, men de sprider felktig information om att kondomer inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar som t.ex. HIV. Katolska kyrkan agerar i kondomfrågan medvetet mot bättre vetande. Ren desinformation är vad påven håller på med.

 7. Jonas

  Håller helt med om påven och kondomerna. Det är inte bara dumt, det är tragiskt. Många hängivna katoliker gör säkert så gott de kan i Afrika på sitt sätt, men så länge deras ledare predikar mot preventivmedel bidrar katolicismen till mord, åtminstone indirekt.

  Men nu handlade väl detta om snus? Där tycker jag du är ute och cyklar rejält med krystade folkhälsoargument. Jag är inte övertygad om att ett förbud skulle vara bra men argumentet att det räddar många från rökning är bullshit. Säg som det är: du vill ha kvar snuset för att du gillar att snusa – det kan jag respektera.

 8. ola

  Jag påstår inte på något sätt att kondom inte är ett skydd vid sexuella kontakter.

  Som jag skrev tidigare är katolska kyrkan i uppfattningen att bekämpningen av AIDS/ HIV handlar om förändringar i ett beteendemönster, om synen på sex, etc. Ert resonemang verkar enbart grundas i att spridningen av sjukdomen skulle stoppas så fort
  som katolska kyrkan skulle börja att dela ut kondomer.

  Det jag reagerar emot är påståendet att påven arbetar för mer död och lidande. Fytne kan omöjligt se allt det arbete som katolska kyrkan gör i Afrika i form av sjukhem (för de som drabbats av HIV), barnhem, skolor med mera. Allt detta arbete går knappast hand i hand med det påståendet .

 9. Fytne Inläggsförfattare

  Jonas,

  Mina inlägg handlar om vad jag vill. I det här fallet, snus och kd, samt kondomer och påven.

  Och du har fel på en punkt. Jag varken snusar eller röker tobak.

  Folkhälsoarguement är alltid högst tveksamma, om du följt vad jag skrivit i inlägget senare så ser du att jag även explicit är rätt tydlig på den punkten.

  Men nu var det så att Ella Bohlin använde sig av just folkhälsoargumentet mot snus. Och gör man det och inte fattar att snusning är det det vanligaste vägen ut ur rökning och att det svenska snusandet är förklaringen till att så få svenska män röker jämfört andra europeiska länder – då har man inte begripit hur verkligheten är beskaffad och fungerar. Ungefär som påven inte begriper, alternativt förnekar, att kondomer minskar HIV-spridningen.

 10. Fytne Inläggsförfattare

  Ola,

  Jag tycker inte att katolska kyrkan behöver dela ut kondomer. Den som läser innantill i vad jag skrivit vet det. Men att förneka kondomens funktion och betydelse för minskad smittspridning är ansvarig för konsekvenserna.

  Om man lär någon att cykla på ett sätt som gör att denne ramlar och slår sig, och gör detta trots att det finns väldokumentarad kunskap som bevisligen fungerar bättre, då kan inte den gärningen uppvägas av att man plåstrar om den som slår sig.

  Påven och katolska kyrkan är ansvarig för att sprida lögner om kondomens funktion och betydelse.

  Allt grundar sig såklart i det faktum att katolska kyrkan är emot preventivmedel, men förvånande nog är katolska kyrkan så feg att den inte vågar säga som det verkligen är – att den tycker att det är en gudomlig princip att inte använda preventivmedel och att det sedan inte spelar någon roll om det får som bieffekt att det leder till att fler lider och dör i AIDS, fler barn föds med AIDS, att fler barn blir föräldrarlösa.

  Men mest pinsamt för påven och katolska kyrkan är att de är intellektuellt ohederliga när den hävdar att kondom inte hjälper mot smittspridning.

 11. Pingback: fytne.nu » Blog Archive » Debatt om: “Bohlin och Benedikt XVI - för mer död och lidande”

 12. ola

  Fytne,

  Jag är inte riktigt med på din jämförelse om personen som ramlar och slår sig. Vad är det som katolska kyrkan har lärt ut som sedan leder till att personen ifråga ramlar och skadar sig? Katolska kyrkans ideal är bland annat att sex ska ske inom äktenskapet och om alla levde upp till detta ideal skulle antagligen antalet personer som behöver plåster minska radikalt.

  Tycker du att katolska kyrkan är intellektuellt ohederlig bara för att kyrkan anser att avhållsamhet och trohet är rätt väg för att minska sexuellt överförbara sjukdomar? Många människor väljer att inte leva på detta sätt men är det enbart därför fel att framhäva vikten av ett sådant levnadsmönster?

 13. Pingback: fytne.nu » Blog Archive » “Ekologisk” mat ger svält och miljöförstörelse

 14. Pingback: fytne.nu » Blog Archive » Den infantila toppkandidaten Ella Bohlin (kd)

Kommentarer inaktiverade.