17 september 1939 – Sovjetryssland anfaller Polen

I dag för 69 år sedan anföll Sovjetryssland Polen i ryggen utan föregående krigsförklaring eller krav från Sovjetrysk sida. Det var en direkt följd av Molotov-Ribbentroppakten mellan Nazityskland och Sovjetryssland från 23 augusti samma år. Uppdelningen av Polen fanns nedskriven i paktens hemliga tilläggsprotokoll. (Detta hemliga tilläggsprotokoll förnekades av Sovjetunionen ända till 1989 och offentliggordes inte förrän efter Sovjetunionens upplösning 1992.)

Sovjetryssland marscherade in i Polen österifrån med sju arméer med någonstans mellan 450.000 och 1.000.000 man. Polen var då redan ytterst försvagat efter 16 dagars blixtrkrig mot Nazityskland. Kriget pågick till den 5 oktober. (Bilden till höger är från de Sovjetryska truppernas inmarsch 17 september 1939.) Därefter ordnades två ”val” i de erövrade polska områdena varpå de anslöts till Sovjetunionen. Dessa delar tillhör i dag Vitryssland och Ukraina.

En nu mera mycket känd karikatyr publicerades i brittiska The Evening Standard den 20 september 1939, tre dagar efter att även Sovjetryssland attackerat Polen.

Hitler: -THE SCUM OF THE EARTH, I BELIEVE?

Stalin: -THE BLOODY ASSASSIN OF THE WORKERS, I PRESUME?

Under Molotov-Ribbentroppakten var Sovjetryssland allierat med Nazityskland  när:

 • Sovjetryssland anföll Polen och ockuperade samt annekterade landets östra delar
 • Sovjetryssland annekterade Estland
 • Sovjetryssland annekterade Lettland
 • Sovjetryssland annekterade Litauen
 • Sovjetryssland anföll Finland (Finska vinterkriget) och ockuperade samt annekterade Karelen, Salla och Petsamo
 • Sovjetryssland ockuperar Rumänska Bessarabien och Bukovina
 • Enligt rysk historieskrivning av i dag är detta inte en del av andra världakriget. När man reser i gamla sovjetstater och tittar på de många monumenten från ”det stora fosterländska kriget” så står det alltid 1941-1945 på sockeln, alltså de år av andra världskriget efter att Nazityskland brutit Molotov-Ribbentroppakten och anfallit Sovjetryssland utan föregående krigsförklaring den 22 juni 1941 i det som kallas operation Barbarossa. Bilden nedan är från 60-årsfirandet av  krigsslutet i Moskva 2005. Putin talade då om hur Sovjetryssland befriat Europa, något som många i Öst-, och Centraleuropa inte kunde instämma i. Flera grannländer till Ryssland valde att inte delta i detta 60-årsfirande på grund av detta.

  Jag skrev om Nazitysklands anfall på Polen 1 september här.

  4 reaktion på “17 september 1939 – Sovjetryssland anfaller Polen

  1. Nils Andersson

   Nåja. ”Det stora fosterländks kriget” (Velikaja Ochetsestvennaja Vojna)
   var faktiskt det som senare blev kallat FÖRSTA VÄRDSKRIGET.

   I övrigt instämmer jag. Och jag visste inte att ryssarna finurligt anser
   sitt deltagande i andra världskriget som börjande med Tysklands anfall
   av Sovjet. Men vad kan man vänta sig…..

   Nils

  2. Fytne Inläggsförfattare

   Att det som till svenska översätts med ”det stora fosterländska kriget” skulle avse det första världskriget är något jag aldrig hört eller läst innan. Har du någon källa på ditt påstående?

  3. Patrik S

   http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Patriotic_War_(term)

   Det stora fosterländska kriget var tidigare Rysslands krig mot Napoleon, det som Tjajkovskij skrev kanonmusik efter, alltså 1812.

   Så kom det då ett ännu större fosterländskt krig till Ryssland, alltså från midsommar 1941 och framåt.

   Men att bolsjevikerna skulle ha velat hylla Tsarrysslands insatser fram till 1917 förefaller vara en helt osannolik tanke, som dessutom ännu inte är styrkt, så jag tror nog att Nils Andersson skrivit lite fel i hastigheten.

  Kommentarer inaktiverade.