11-11-11 Första världskriget tar slut

Första världskrigets vapenstillestånd undertecknas kl. 05.10 i Compiègneskogen 1918-11-11 och börjar gälla kl. 11. Den elfte timmen den elfte dagen den elfte månaden, därav 11-11-11. Det är den tyska delegationen ledd av den civile statssekreteraren Matthias Erzberger som står inför den högste allierade befälhavaren, franske marschalken Ferdinand Foch.

Nazisterna skulle senare använda det faktum att det var en civil tjänsteman som undertecknade vapenstilleståndet i dolkstötslegenden. Och Hitler skulle 1940 dra fram den gamla tågvagnen ur muséet för att förödmjuka fransmännen på samma plats.

Såhär 90 år efter vapenstilleståndet i första världskriget är det fortfarande nationell helgdag i Belgien, Frankrike och Kanada. Det hålls två tysta minuter och kyrkklockorna ringer. I Storbritannien och USA är elfte november Veterans Day. Det dog fler för de Västeuropeiska segrarmaktern under första världskriget än under andra världskriget.

Tyskland provocerade medvetet fram kriget och det är moraliskt viktigt att Tyskland förlorde kriget. Men freden i Versailles 1919 var hämnd och förödmjukelse i stället för demokrati och återuppbyggnad.

En mycket intressant och viktig bok om första världskrigets upprinnelse, som gör upp med den vanligt förekommande uppfattningen att det var allianssystemen som ostoppbart utlöste kriget skrevs av David Fromkin 2004. Läsning anbefalles. Ingen annan av mina böcker har jag lånat ut till vänner så många gånger. Den har alltid har varje gång rönt uppskattning. En given present till den historieintresserade såhär inför julen.

7 reaktion på “11-11-11 Första världskriget tar slut

  1. Patrik S

    Jag är en av de tacksamma som fått låna boken och läst den. Peter Englunds nya bok har fått genomgående positiva recensioner. Det verkar vara läge att grotta ner sig i generalstabsplaner, skyttegravar och febrig krigsiver. Det är enda sättet att förhindra att det upprepas.

  2. Daniel Granqvist

    Jag har själv David Fromkins bok. Den är mycket bra och läsvärd. Det bästa med boken, och det mest tragiska med historien, är att den visar att kriget hade kunnat undvikas. Det är tragiskt att det var ärkehertig Franz Ferdinand som mördades av serbiska terrorister, när han var den medlem av det österrikiska kejsarhuset som var mest vänligt inställd till de slaviska folken. Det är också tragiskt att kejsar Wilhelm, som ville stoppa kriget, inte lyckades göra det och kanske hade kunnat göra mer och lyckats.

  3. Fytne Inläggsförfattare

    Och vi borde skriva om skolböckerna om hur första världskriget startades. Jag tror att en del av förklaringen till den svenska motviljan mot NATO ligger i den historiskt felaktiga slutsatsen att de leder till krig. Samma sak gäller det svenska motståndet mot en militärisering av EU.

  4. Jonas V

    Nu är den införskaffad. Jag har tittat igenom personregistret och kunnat konstatera att namnet på den tyske führern 1933-45 inte finns med. Det känns lite fascinerande.

  5. Fytne Inläggsförfattare

    Ja men man kan väl inte räkna med att just en av 10000-tals korpraler ska tas med. Boken handlar ju om upprinnelsen till kriget och inte om kriget. Eller hur menar du?

  6. Jonas

    Det var en känslomässig reaktion att hans namn saknades, inte en intellektuell med tanke på hans betydelse för historiens utveckling under 1900-talet. Så någon djupare reflektion var det inte.

Kommentarer inaktiverade.