Mer om politiken bakom finanskrisen

På DN skriver nu även Hans Bergström om den politiska bakgrunden till sub-primelånkrisen under rubriken ”Finanskrisens skuld”:

En analys av vad som faktiskt hände i USA visar framför allt en sak: politiska beslut och myndighetsbeslut har spelat en avgörande roll för framväxten av den bubbla som till sist sprack.

Det är tydligt att politisk populism som går att datera till Carter (Den första Community Reinvestment Act från 1977), Clinton och nu Bush har en mycket stor del av ansvaret för den nuvarande finanskrisen.

Man kan säga att de politiska beslut som tvingade fram billiga lån till insolventa låntagare nu resulterar i att samtliga skattebetalare får betala notan till detta. Det är socialstaten i sin kärna. Politiska beslut för att hjälpa mindre bemedlade som nu betalas av samtliga skattebetalare. Det är bara det att nu kommer det som en ostoppbar konsekvens av politiken i stället för som konsekvens av skatt och fördelningspolitik. Och allt kokar ner till det vanliga: det finns inga fria luncher.

Och i Sverige har vi haft statliga SBAB som eldat på brasan med slopade topplån och belåning upp till 95 procent och slopade krav på amortering.

Läs Hans Bergströms informativa bakgrundsartikel här.

2 reaktion på “Mer om politiken bakom finanskrisen

  1. Neokon

    Utmärkt av Bergström. Det finns bara ett fel: refinansiering har inget med att öka skulden att göra, det innebär att lösa lånet när räntan sjunkit och ta ett nytt, billigare.

    Tillsammans med att lånen är ”non-recourse”, dvs man kan bara strunta i att betala och lämna tillbaka kåken till banken, även om värdet inte täcker lånet (speciellt då). Låntagarna fick gratisoptioner och en fribiljett på spekulationståget. All risk hamnade i banksystemet och via Fannie och Freddie hos skattebetalarna.

    Det var själva tanken bakom när demokraterna och radikaler som ACORN byggde upp strukturen. Så agerar alltid socialister. Göm exponeringen, göm den framtida skattehöjningen, låt eliterna sko sig och skattebetalarna (”de rika”) betala.

  2. Fytne Inläggsförfattare

    Lite som källskatten, förutom att den inte skapar en bubbla, utan snarare bara döljer skattetrycket från alla som jobbar.

Kommentarer inaktiverade.