I Sverige finns bara narkotikamissbrukare

I Sverige finns bara narkotikamissbrukare. I den svenska drogdebatten skiljer man aldrig på brukare och missbrukare. Jo alltså, om det gäller alkohol så anses det finnas sådana som dricker alkohol utan att offentligt och språkligt klassas som missbrukare. Men om det gäller ”knark” eller narkotika så är alla missbrukare – för livet. Den som rökte marijana ”the summer of love 1967” är i den svenska debatten att betrakta som en ”narkotikamissbrukare”. Man kan inte bruka någon slags narkotika utan att missbruka den och därmed vara på väg ned i förnedring, kriminalitet och förtida död. Ni känner igen debatten. Och retoriken. Staten backar upp denna syn, så det är något officiellt över detta.

Är detta ett problem? Ja det är ett problem, eftersom det blir svårt att problematisera det där med droger. Det blir svårt att föra en nyanserad diskussion. Det blir svårt att diskutera skademinimering eftersom det anses vara en diskussion på det sluttande planet. Därför gäller det att vara kategorisk.

Detta har gått så lång att det satt sig på språket. Narkotikaanvändning, eller narkotikabruk finns inte på svenska, bara narkotikamissbruk finns.

Det som Europeiska kommissionen på engelska ger rubriken ”Drug use in Europe under the microscope” blir i sin svenska översättning till ”Narkotikamissbruket i Europa under mikroskopet”.

Bloggen Chris Ramblings hittade, och skrev om, just detta exempel här.

Således har vi har två knarkmissbrukare i regeringen, Sven-Otto Littorin och Anders Borg har båda medgett att de prövat/testat narkotika.

Och i den förra regeringen hade vi tre ministrar som  medgett att de prövat/testat narkotika, Mona Sahlin, Thomas Bodström och Gunnar Lund.

De borde samtliga – enligt den offentliga retoriken – sitta inne och inte i regeringen. Det skulle både de och samhället varit förtjänt av. Hur illa skulle det inte kunnat gå för dem annars? Eller…?

9 reaktion på “I Sverige finns bara narkotikamissbrukare

 1. Jag vet inte vad du heter heller

  Jag kan skriva under där.

  (Fast jag vägrar ju ge mitt namn, men räkna med mig.)

 2. Hans Engnell

  Till och med SVT:s texning gör samma ”misstag”. I ett inslag från Kalifornien nyligen översattes drug use med just ”narkotikamissbruk”. Det är så ”vi” ser på det i Sverige…

 3. Fytne Inläggsförfattare

  Hans,

  Så går det till hela tiden. Det är fan märkligt. Det går ju att tala om alkohol både vad gäller bruk och missbruk. Och mig veterligen är alkoholismen en större källa till misär än ”knark”. I varje fall numerärt. dock ej vad gäller följdkriminalitet – av får man säga – uppenbara skäl.

 4. Arthur

  Narkotikabrukare är de som brukar narkotiska preparat på läkares föreskrift till följd av ett sjukdomstillstånd; exempelvis morfin efter en operation.

 5. Fytne Inläggsförfattare

  Arthur,

  Vad ska man kalla de som tar ett piller eller röker hash ibland för att roa sig ungefär som de som super på helgerna och sedan sköter sitt jobb och betalar sina skatter?

 6. Chris Arnold

  Tack för en bra skriven ”rewrite”, jag har gjort en uppföljning idag. Det kommer att komma mer i ämnet, så jag hoppas du orkar skriva och länka mer i framtiden.

  Ett viktigt fenomen som måste få ett slut.

Kommentarer inaktiverade.