Mr President, We Disagree

President Obama hävdar att ”ekonomer från höger till vänster är överens” om behovet av massiva offentliga stimulansåtgärder för att få igång ekonomin. Men faktum är att många ekonomer inte håller med. Hundratals ekonomer, inklusive Nobelpristagare och andra framstående, har skrivit under det uttalande som finns i Cato Institute’s annons i New York Times, Washington Post, Wall Street Journal och andra amerikanska tidningar.

Det är ju klassisk härskarteknik att lite svepande hävda att alla är överens och på så sätt försöka påskina att den som inte håller med är idiot.

Uppropet finns i sin helhet finns här.

F.ö. undrar jag om Naomi Klein fortfarande hävdrar att kriser provoceras fram för att göra marknadsliberala avregleringar som folk ”egentligen inte vill ha”

5 reaktion på “Mr President, We Disagree

 1. Lars-Erik Bengtsson

  Det finns ekonomer från höger till vänster som är överens med Obama om att det behövs ett ekonomiskt stödpaket, högersidan bör ju vara representerad eftersom Bush tog initiativ till paketet. Men naturligtvis finns det ekonomer som menar att skattelättnader är bättre, kanske inte från höger till vänster, men tillräckligt många för ett upprop. Betråffande 30-talet och Japans problem vet vi inte om andra åtgärder gett bättre resultat och vi har knappast något bra exempel på att skattelättnader är en riktig åtgärd vid en allvarlig ekonomisk kris. För övrigt är ju Obama knappast ensam om att vilja stimulera, Sverige och resten av världen väljer samma väg.

 2. Fytne Inläggsförfattare

  Lars,

  Du har såklart rätt i att det finns folk från hela spektrat som är för statlig intervention på olika sätt i dagens krisläge. Jag skriver inte om det, jag vill bara visa att det inte är korrekt att påstå att alla från hela spektrat är överens.

 3. Lars-Erik Bengtsson

  Fytne,

  Men, Obama, som den retoriker han är, säger väl knappast något sådant. ”Uppropsmakarna” uttrycker sig anmärkningsvärt slarvigt, tycker jag, menar de att regeringen passivt skulle avstå från åtgärder? Att de har avvikande uppfattning om åtgärderna är en helt annan sak.

 4. Fytne Inläggsförfattare

  Lars,

  Jag tycker att när han svepande säger att folk är överens, över hela spektrat, så är syftet just att påskina större enighet om lämpligheten i de statliga stimulanser han föreslår, än vad som verkligen är fallet. Hade det tydligt varit på ett annat sätt tror jag knappast att ett sådant här upprop hade gjorts. Men, det är såklart som så mycket annat ett antagande.

 5. Lars-Erik Bengtsson

  Fytne,

  Jag tycker om att få bryta åsikt mot åsikt, det är lärorikt och utvecklande. Jag känner stor osäkerhet runt frågan om att stimulera eller ej. Stålbad kan vara en riktig väg. Denna gång ? Det blir troligen ett stålbad i vilket fall som helst.

Kommentarer inaktiverade.