Författare (s) mot yttrandefrihet…

Debattören Mattias Svensson skriver på Neo Blog om Erik Höjdestrands avhandling ”Det vedervärdiga videovåldet”.

Svenska författarförbundet ville förbjuda videofilmer. Och i riksdagsdebatt diskuterades förslag på begränsningar av yttrandefriheten:

Gabriel Romanus talade om att ”landet kommer att översvämmas av program av typen Motorsågsmassakern”. Han menade samtidigt komiskt nog att den filmen är mild i jämförelse med de fasansfulla filmer som kommer därefter, exempelvis ”The Texas Chain Saw Massacre” (dvs originaltiteln för samma film).

/—/

Tänk om folk inte läser svenska böcker!

[Socialdemokraten] Kågeson har å Författareförbundets vägnar sina egna farhågor om vad som väntar:

”En våg av spekulativa videogram kan inte annat än förstärka våldstendenserna i dagens samhälle och ytterligare öka klyftan mellan män och kvinnor…”

[Socialdemokraten] Kågeson och författarförbundet ville alltså utreda varje möjlighet att släcka och stoppa en ny teknik för att denna skulle kunna konkurrera med deras egen verksamhet. De var rädda att folk skulle sluta läsa böcker när film blev var mans egendom.

/–/

För att motverka detta krävdes om inte totalförbud ”särbeskattning av importerade verk, för att i någon mån skydda den inhemska kulturen” (ett så ogenerat nationalistiskt förslag att det idag är frågan om ens Sverigedemokraterna skulle våga framföra det), där pengarna naturligtvis skulle spridas av Kågeson och hans vänner för att ”stödja kvalitetsproduktion

När muren föll 9 november 1989 påverkade det även vårt unkna intellektuella klimat. Det var gastkramande och livsfarligt att vara frispråkig intellektuell öster om järnrådån, men det var unket, grumligt och nationalistiskt väster om berlinmuren. I varje fall i det neutrala Sverige – ”den moraliska stormakten”. Fy fan.