”Fredsrörelsen” borde försvara sig

DDR + Sverige = sant

Professor Birgitta Almgren, som tidigare givit ut boken ”Drömmen om Norden : Nazistisk infiltration 1933-1945” har nu skrivit boken ”Inte bara Stasi”. Du kan köpa den på Adlibris här.

Hon blev intervjuad av Vetenskapsradion Historia från bokmässan om boken.

Inte okänt för oss som inte var nyttiga idioter i ”fredsrörelsen” och som på 80-talet tyckte en del skolböcker i historia, samhällskunskap och tyska var rätt bisarrt DDR-vänliga. Men detta är den bästa samanfattningen av medlöperiet jag sett i svensk media.

Jag kan verkligen rekommendera intervjun. Du kan läsa om, och lyssna på intervjun här.

Birgitta Almgren talar mycket om socialdemokraten och ordföranden i Förbundet Sverige-DDR Stellan Arvidssons roll för de svensk-östtyska förbindelserna.

Jag skulle vilja att de som skrev och de som valde DDR-förhärligande skolböcker åt mig när jag gick i grundskolan och gymnasiet försvarade sig.

Jag skulle vilja att de som var engagerade i den av DDR välinfiltrerade och finansierade ”fredsrörelsen” på 50-, 60-, 70- och 80-talet försvarade sitt agerande.

Och jag skulle vilja att han som sa följande försvarade sig:

Såväl Sovjetunionen som länderna i Östeuropa har genomfört en snabb industrialisering och har en hög bruttonationalprodukt. Det finns åtskilligt att invända mot systemet i dessa länder, men de bevisar ovedersägligen att kapitalismen inte har monopol på att skapa materiellt välstånd.

Det är Ingvar Carlssons ord från boken ”Vad är socialdemokrati?” från 1983.

Slutligen, Bloggen Östra Ölands horisont skrev om Björn Cederbergs bok ”Kamrat Spion. Om Sverige i Stasiarkiven”. Bokförlaget MORMOR (2007), 286 sidor, ill. Som jag ser det är detta den andra pusselbiten för förståelse av vad vi var med om och utsatta för. Tyvärr är Kurt Lindgren inte längre ibland oss, men alla borde ändå läsa hans blogg postumt.

5 reaktion på “”Fredsrörelsen” borde försvara sig

 1. Sophia Blomqvist

  Hej Fredrik!

  Länken till Bloggen Östra Öland är trasig, vilket blir lite extra konstigt eftersom det första man ser om man googlar upp bloggen istället är bloggarens dödsannons.

  Värt att lagas!

 2. Patrik S

  Jag var och lyssnade på Reagans talskrivare förra fredagen och han berättade att CIA så sent som 1986 ansåg att DDR hade högre BNP/Capita än BRD. Det KAN ju ha varit för att anslagen från Pentagon inte skulle minska, men duperingen var väldigt omfattande.

 3. Per Kjellén

  Arbetet med en ny svenska regeringsform/konstitution började på 1950-talet och mötte i början hård kritik. Så småningom kom propositionen till ny grundlag och efter förhandlingar fastställdes Sveriges Regeringsform 1974 efter den s.k. Torekovkompromissen. (Som jag aldrig begriper mig på.)

  Efter att ha lyssnat på intervjun med Birgitta Almgren börjar jag tro, att östtyska infiltratörer varit inspiration till den enpartikonstitution som Sverige än i dag försöker leva med.

 4. Fytne Inläggsförfattare

  Sophia,

  Det där med döden är inte lätt, men Kurt Lundgren skrev det han skrev när han levde och det är fortfarande väl värt att läsa. Men permalänken funkade uppenbarligen inte som jag hade tänkt.

 5. Jonas V

  Patrik S,

  jag läste någon gång på 90-talet att Bush sr. som president inte litade på CIA:s rapporter om Östblocket utan litade mer på Anders Åslund, då professorn på Handelshögskolan i Stockholm.

Kommentarer inaktiverade.